DACHSER a FERCAM posilují oblast sběrné služby a kontraktní logistiky v Itálii 

Dlouhodobé partnerství vede k založení joint venture pro sběrnou službu a kontraktní logistiku

Společnost FERCAM se chystá převést svoje divize Distribution (sběrná služba) a Logistics (kontraktní logistika) do joint venture se společností DACHSER s názvem DACHSER & FERCAM Italia S.r.l. Podíl společnosti DACHSER v novém joint venture ve výši 80 procent posílí a zdokonalí její evropskou logistickou síť. Převod práv ještě musí odsouhlasit příslušné orgány pro hospodářskou soutěž.

Dlouholeté partnerství společností DACHSER a FERCAM vede k založení joint venture pro segment sběrné služby a kontraktní logistiky.
Dlouholeté partnerství společností DACHSER a FERCAM vede k založení joint venture pro segment sběrné služby a kontraktní logistiky.

Podle podmínek smlouvy podepsané oběma společnostmi vyčlení FERCAM své divize FERCAM Distribution (sběrná služba) a FERCAM Logistics (kontraktní logistika) ze společnosti FERCAM AG a koncem tohoto roku je začlení do nové společnosti. Tyto dvě divize, které zaměstnávají 920 lidí ve 43 pobočkách po celé Itálii, vygenerovaly v roce 2022 obrat ve výší cca 400 milionů eur.

Od začátku roku 2024 bude tato nezávislá společnost působit pod názvem DACHSER & FERCAM Italia S.r.l. a bude přímo podřízena Alexanderu Tonnovi, COO Road Logistics skupiny DACHSER. Stejně jako doposud bude sběrnou službu a kontraktní logistiku v Itálii řídit manažer distribuce a logistiky společnosti FERCAM Dr. Gianfranco Brillante a jeho osvědčený tým, jehož zkušenosti zajistí na italském trhu kontinuitu. FERCAM AG pak bude ve společnosti DACHSER & FERCAM Italia S.r.l vlastnit dvacetiprocentní podíl.

FERCAM Transport (národní a mezinárodní pozemní a železniční přepravy), FERCAM Air & Ocean a  FERCAM Special Services (logistika specializovaná na umění a veletrhy, home delivery, stěhování a relokační služby, archivní služby a správa dokumentů) včetně všech mezinárodních dceřiných společností zůstávají ve výhradním vlastnictví FERCAM AG a nebudou součástí nového joint venture. Společnost FERCAM plánuje v budoucnu podporovat další růst a internacionalizaci těchto svých divizí, a to i v zámoří.

„Rodinné společnosti DACHSER a FERCAM spojuje porozumění pro hodnotově orientované řízení, které zajišťuje společnosti budoucí životaschopnost po celé generace. O to více nás těší, že nyní ještě více posilujeme naše pouto a na základě naší dvacetileté spolupráce zakládáme v Itálii toto joint venture," říká Bernhard Simon, předseda dozorčí rady společnosti DACHSER.

„DACHSER je dynamicky se rozvíjející rodinná společnost s podobnými cíli a krátkými rozhodovacími procesy, což z ní činí vynikajícího a spolehlivého partnera pro všechny evropské pozemní přepravy. V průběhu našeho partnerství se však podmínky výrazně změnily a tržní podíl se rozdělil jen mezi několik evropských a světových hráčů. Proto jsme se rozhodli založit joint venture výhradně pro sběrnou službu a kontraktní logistiku. Je to situace výhodná pro obě strany," říká Thomas Baumgartner, předseda dozorčí rady společnosti FERCAM. „Umožňuje nám to dále posílit vazby s naší partnerskou společností a zároveň upevnit naši vlastní pozici," vysvětluje Hannes Baumgartner, jednatel společnosti FERCAM, a doplňuje, „být součástí evropské logistické sítě společnosti DACHSER otevírá další možnosti růstu, zejména v oblasti exportu. To nám vytváří jistotu a stabilitu do budoucna."

Být součástí evropské logistické sítě společnosti DACHSER otevírá další možnosti růstu, zejména v oblasti exportu. To nám vytváří jistotu a stabilitu do budoucna.

Burkhard Eling, CEO skupiny DACHSER

Dokončení evropské sítě

Většinové převzetí sběrné služby a kontraktní logistiky společnosti FERCAM je po společnostech Graveleau (Francie, 1999) a Azkar (Španělsko, 2013) třetí významnou akvizicí, kterou společnost DACHSER uskutečnila za účelem rozšíření své přepravní a logistické sítě v Evropě. „Touto akvizicí vyplňujeme poslední zbývající mezeru a doplňujeme naši vlastní síť sběrné služby a kontraktní logistiky na hlavních trzích kontinentální Evropy," vysvětluje Burkhard Eling, CEO skupiny DACHSER, a dodává, „i nadále se zaměřujeme na organický a udržitelný růst. V letošním roce jsme navíc cílenými akvizicemi posílili i naši přítomnost na klíčových trzích, jako jsou Benelux, Austrálie, Japonsko a nyní i Itálie."

Díky dlouholetému partnerství jsou v realizaci zásilek sběrné služby společnosti DACHSER a FERCAM již plně sladěny.
Díky dlouholetému partnerství jsou v realizaci zásilek sběrné služby společnosti DACHSER a FERCAM již plně sladěny.

„Společnosti DACHSER a FERCAM spolupracují s velkým úspěchem již 20 let. Za tu dobu jsme se navzájem velmi dobře poznali a naučili se jeden druhého si vážit," říká Alexander Tonn, COO Road Logistics skupiny DACHSER. Rodinná společnost FERCAM se sídlem v Bolzanu v Jižním Tyrolsku od počátku partnerství zajišťuje distribuci všech sběrných zásilek s průmyslovým a spotřebním zbožím z evropské sítě společnosti DACHSER v Itálii a do této sítě posílá odpovídající exportní zásilky z Itálie. „FERCAM je zárukou kontinuity a odborných znalostí v Itálii. Díky této akvizici a dalším investicím můžeme dále urychlit náš růst, zejména na italském trhu, a ještě více zlepšit kvalitu naší nabídky. Naši zákazníci v Evropě, Itálii i po celém světě budou ve střednědobém horizontu těžit z konzistentních procesů a jednotných systémů," dodává Alexandr Tonn k synergiím a výhodám nového joint venture pro zákazníky.

Díky dlouholetému partnerství jsou v realizaci zásilek sběrné služby společnosti DACHSER a FERCAM již plně sladěny. Společnost FERCAM neustále investuje do svých logistických provozů, digitálních systémů a ochrany klimatu, takže i v tomto ohledu se obě společnosti výborně doplňují.

Být součástí evropské logistické sítě společnosti DACHSER otevírá další možnosti růstu, zejména v oblasti exportu. To nám vytváří jistotu a stabilitu do budoucna.

Hannes Baumgartner, jednatel společnosti FERCAM

Joint venture bez duplicitních struktur

Obchodní oblast European Logistics společnosti DACHSER dosud neměla v Itálii žádné vlastní pobočky, takže joint venture s sebou nepřinese žádné duplicitní struktury. Všichni zaměstnanci divizí Distribution a Logistics společnosti FERCAM budou pracovat pro společnost DACHSER & FERCAM Italia. Získání podílů v těchto dvou divizích společností DACHSER je také symbolem závazku společnosti provádět další udržitelné investice do svých italských poboček.
V obchodní oblasti Food Logistics, která se zabývá přepravou a skladováním chlazených i nechlazených potravin, je společnost DACHSER v Itálii zastoupena od roku 2017, a to třemi pobočkami a přibližně 270 zaměstnanci.

DACHSER celosvětově
Kontaktujte nás
Kontakt Lenka Demlova