DACHSER staví nový sklad v německém Memmingenu

Plně automatizovaný a šetrný k životnímu prostředí: DACHSER vytvoří dalších 52 tisíc paletových míst ve své největší pobočce.

DACHSER rozšiřuje svoje logistické centrum v německém Memmingenu. Na své největší DACHSER pobočce na světě zahájil stavbu vysokoložného skladu pro nechlazené potravinářské výrobky a potravinářské obaly. Do nového projektu společnost investuje 25 milionů euro. Zahájení provozu nového skladu určeného pro udržitelné logistické procesy je naplánované na léto 2022.

Slavnostní první výkop v Memmingenu: zleva - Stefan Hohm, CDO DACHSER, Thomas Henkel, General Manager, logistické centrum DACHSER Allgäu v Memmingenu, Manfred Schilder, primátor města  Memmingen, Alexander Tonn, DACHSER COO Road Logistics
Slavnostní první výkop v Memmingenu: zleva - Stefan Hohm, CDO DACHSER, Thomas Henkel, General Manager, logistické centrum DACHSER Allgäu v Memmingenu, Manfred Schilder, primátor města Memmingen, Alexander Tonn, DACHSER COO Road Logistics

„Nyní pro nás nastal čas investovat do doposud největšího rozšíření našeho logistického centra v Memmingenu,“ uvedl Thomas Henkel, General Manager logistického centra DACHSER Allgäu v Memmingenu při symbolickém slavnostním prvním kopnutí do země, a dodal, „naši stávající zákazníci rostou okolo pěti procent za rok a potřebují více skladovacích prostor. Chceme také vytvořit kapacity pro potřeby nových zákazníků v budoucnu.“

Nový vysokoložný sklad s výškou 32 metrů nabídne na ploše o velikosti 7 500 m2 kapacitu 52 000 paletových míst pro nechlazené potraviny a potravinářské obaly. Sklad bude plně automatizovaný a je navržený pro skladování rychloobrátkového zboží od různých zákazníků s vysokým podílem plných palet. Okolo 5 000 palet za den bude naskladněno nebo vyskladněno na nakládacích a vykládkových branách a na manipulační ploše o rozloze cca 2 600 m2. Instalované přepravníkové systémy tento proces z velké většiny zautomatizují. V horní části budovy nad nakládacím prostorem bude k dispozici 2 300 m2 pro manuální vychystávání a finalizaci objednávek.

Naši stávající zákazníci rostou okolo pěti procent za rok a potřebují více skladovacích prostor. Chceme také vytvořit kapacity pro potřeby nových zákazníků v budoucnu.

Thomas Henkel, General Manager, logistické centrum DACHSER Allgäu

V novém vysokoložném skladu bude pracovat celkem 40 zaměstnanců pobočky DACHSER Memmingen. „Využitím inteligentních automatických technologií odlehčíme práci zaměstnancům – našemu nejdražšímu a nejcennějšímu zdroji – v oblasti manuálního naskladňování a vyskladňování tak, aby se mohli soustředit na náročnější služby s přidanou hodnotou,“ vysvětluje Stefan Hohm,  Chief Development Officer společnosti DACHSER, který má na starosti oblast kontraktní logistiky společnosti na celém světě.

Logistický provoz s ohledem na ochranu klimatu a udržitelná stavba

Většinu elektrické energie potřebné pro provoz vysokoložného skladu si DACHSER bude vyrábět sám pomocí fotovoltaického systému s výkonem přibližně jednoho megawatu. Pro pokrytí období, kdy fotovoltaický systém nebude dodávat dostatečné množství energie, bude sklad využívat CO2 neutrální elektřinu stoprocentně získanou z vodního zdroje. V plánu je také kogenerační záložní jednotka. Podobně jako to funguje už od roku 2010 u stávajícího logistického centra, bude nový sklad napojen na regionální systém vytápění z místní teplárny, odkud může nejen získávat teplo, ale kam může také ukládat přebytečnou energii. V plánu je navíc i využití vlastní elektřiny pro dobíjení vozidel na bateriový pohon a v dlouhodobém horizontu také pro výrobu vodíku. Kompenzace podle nařízení o ochraně přírody pro výstavbu probíhá v úzké spolupráci s městem Memmingen a bude zahrnovat rozsáhlé zelené plochy v rámci pozemku pobočky. Mimo to bude veškerá dešťová voda z firemního pozemku svedena do rezervoáru podzemní vody.

„Náš nový sklad v Memmingenu je vlajkovou lodí v naší pobočce s největší nabídkou služeb kontraktní logistiky v celé DACHSER síti,“ uvádí  Alexander Tonn, DACHSER COO Road Logistics, a doplňuje, „pobočka v Memmingenu je vyhlášená hlubokým know-how ve skladování a službách s přidanou hodnotou a perfektním napojením na naši efektivní síť pozemních přeprav v Evropě. Především se ale našemu logistickému centru v regionu Allgäu daří v rámci dlouhodobé a partnerské spolupráce neustále úspěšně zlepšovat logistickou bilanci svých zákazníků. V tomto směru bude po svém otevření hrát nový sklad významnou roli.“

Logistické centrum v Memmingenu je největší pobočka společnosti DACHSER na celém světě. O přepravu a skladování pro zákazníky z oblasti průmyslu i spotřebního zboží a také chlazených i nechlazených potravinářských výrobků se zde stará 880 zaměstnanců. Ti každý den odbaví 3 000 tun zásilek s potravinami a 2 500 tun průmyslového a spotřebního zboží. Pobočka je také specialistou na kontraktní logistiku. Po otevření nového skladu v létě 2022 bude společnost DACHSER moci svým zákazníkům na pobočce v Memmingenu nabídnout celkem více než 200 000 paletových míst.

DACHSER celosvětově
Kontaktujte nás
Kontakt Lenka Demlova