Řízení projektů je velmi zajímavá a rozmanitá profese

Katarína Vašová

Katarína Vašová působí v logistice již více než 15 let, v DACHSER Czech Republic pracuje od roku 2016. Jako projektová manažerka má na starosti různé typy projektů napříč celou Českou republikou. V současné době pracuje například na projektu pro zlepšení procesů v charterových přepravách, na řešeních týkajících se doručování balíkových zásilek a na projektu rozšíření pobočky v Českých Budějovicích o další skladovou halu. Je také součástí týmu, který se zabývá otázkami udržitelného rozvoje v naší společnosti.

Jaká byla Vaše cesta k logistice?

S logistikou jsem se setkala již ve svém prvním zaměstnání – při studiu jsem brigádně pracovala jako merchandiser a měla jsem na starosti nákup a zásobování prodejen zbožím. Už tehdy mě zajímalo, jak celý distribuční proces funguje. Protože jsem ale vystudovala obor Obchod a marketing, mé kroky tak trochu logicky směřovaly k obchodnickým pozicím. Mé první reálné setkání se skutečnou inteligentní logistikou bylo na pozici obchodníka v DACHSER Slovakia. Dále jsem působila jako projektový manažer v jiné logistické společnosti a o několik let později jsem zastávala pozici obchodního zástupce v kladenské pobočce společnosti DACHSER Czech Republic. Dnes pracuji na centrále společnosti v Kladně, kde mám příležitost znovu se věnovat projektovému řízení.

Co obnáší pozice projektového manažera?

Každý projekt je specifický a úplně jiný a staví mě a další členy projektového týmu před nové výzvy. Na začátku každého projektu je nápad – myšlenka, kterou je potřeba zanalyzovat. DACHSER má vlastní nástroj na řízení projektů, který je v tomto směru velmi nápomocný. Dalo by se říci, že je to něco jako stavební deník projektu. Tvoří se v něm projektový plán, rozdělují se úkoly v rámci projektového týmu, zpracovává se v něm budget, analyzují rizika projektu, evidují se zápisy ze schůzek projektového týmu a tak dále. Zní to jako nudná administrativní práce, ale samotná realizace projektu přináší nečekané situace a nuda to v žádném případě není. V současné době koordinuji interní projekty spojené hlavně se změnami procesů v naší společnosti. DACHSER je velmi inovativní společnost a všechny projekty, na kterých pracuji, odrážejí naši strategii a směřování.

Co Vás na Vaší práci nejvíc baví?

Odpověď je jednoduchá: Nemám ráda stereotyp a právě řízení projektů je velmi zajímavá a rozmanitá profese a to mi vyhovuje. Práce tvoří neoddělitelnou součást mého života, a tak se v ní potřebuji realizovat a vidět za sebou konkrétní výsledky. 

Interview with: Katarína Vašová
Project Manager, DACHSER Czech Republic
Aktuálně spolupracujete na projektu rozšíření pobočky DACHSER České Budějovice o další skladovou halu. Čím je tento projekt zajímavý?

Pobočka DACHSER České Budějovice je krásným příkladem toho, že když se chce, tak jde i nemožné. Za poslední dva roky z této malé nenápadné pobočky vyrostlo jedno z nejmodernějších logistických center, které naše společnost v České republice má. V roce 2022 se pobočka úspěšně přestěhovala do nových reprezentativních prostor. Dnes už vedle stávající budovy stojí nová hala, ve které v průběhu října spustíme náš další logistický provoz. Současné skladové prostory se tak rozšíří o dalších 14 tisíc metrů čtverečních. Je skvělé vidět, jak tým schopných lidí dokáže věci posouvat závratným tempem.

Jedním z udržitelných projektů DACHSERU v České republice bylo spuštění bezemisního zásobování centra Prahy pomocí nákladních elektrokol. Vy jste se na projektu podílela od samého začátku. Jak si projekt vede nyní?

Spuštění bezemisního doručování zásilek v Praze pro nás bylo významným krokem k podpoře udržitelného rozvoje a pro mě osobně to byla velmi zajímavá zkušenost stát při vzniku prvního městského cyklodepa v České republice. V tomto období jsme také navázali spolupráci se společnosti 4AVs.eu. a nasadili jsme unikátní nákladní elektrokolo pro přepravu balíkových zásilek a jako první v České republice i paletových zásilek. Praha patří mezi jedno z 12 evropských měst, kde doručování zásilek probíhá zcela bezemisně v rámci projektu DACHSER Emission-Free Delivery. A momentálně jednáme s provozovatelem dalšího plánovaného cyklodepa v Praze, které vznikne v městské části Praha 10. Doručování zásilek pomocí nákladních elektrokol jsme zavedli také na naší pobočce v Hradci Králové.

Běží v současné době nějaké další udržitelné projekty?

Udržitelnost je jedním z významných témat, kterými se v naší společnosti zabýváme na denní bázi. Ve spolupráci s našimi obchodními partnery, dodavateli a zákazníky neustále hledáme nové způsoby udržitelnosti, testujeme různé technologie a pracujeme na zefektivňování našich procesů. V červenci jsme nasadili na naši linku Kladno – Hradec Králové elektrické vozidlo Volvo FH Electric, které je používáno jako tandemová souprava se dvěma výměnnými nástavbami a trasu přibližně 330 kilometrů absolvuje zcela bezemisně. A v nejbližších měsících bychom se měli podílet na testování nové aplikace pro efektivní plánování bezemisní reverzní logistiky v Praze.

Děkujeme za rozhovor.

DACHSER celosvětově
Kontaktujte nás
Kontakt Lenka Demlova