Rozdávat radost ve válce

V nejtěžších podmínkách se DACHSER a terre des hommes podílejí na překonávání traumatu u dětí, mladých lidí a jejich rodičů na Ukrajině.

Dětská psycholožka Kateryna chce, aby se na válku na chvíli zapomnělo, a pomáhá dětem na Ukrajině dlouhodobě se vyrovnat s jejich traumatickými zážitky.

Kateryna je tu od toho, aby děti rozptýlila a poskytla jim zábavu a radost ze hry. Chce, aby se na válku na chvíli zapomnělo, a pomáhá dětem dlouhodobě se vyrovnat s jejich traumatickými zážitky. Kateryna je dětská psycholožka a traumaterapeutka. Fotografie zachycují její práci s dětmi evakuovanými z východu a jihu země – z Luhansku, Doněcku, Záporoží, Chersonu. Společná hra a pohyb jsou ústředním bodem skupinových sezení. Používá hudební nástroje, píšťalky a bubny, ale i balonky, plastelínu, balanční cvičení a skoky – to vše s cílem emoční stabilizace. Terapie jsou někdy prováděny s velkým rizikem, protože často v bezprostřední blízkosti současně probíhají bitvy. To je i případ Katerynina působiště – města Kryvyj Rih, kde došlo k útokům na infrastrukturu, dodávky energie, civilní zařízení a dokonce i školy.

Kateryna je součástí týmu 20 terapeutů z Ukrajiny, Běloruska, Německa a Nizozemí, kteří poskytují služby psychosociální podpory při léčbě akutních traumat a stresových reakcí vyvolaných válkou a násilím. Za posledních pět měsíců tým poskytl více než 650 hodin individuální terapie, 150 hodin skupinové terapie a 30 online a offline školení. Terapeuti kladou velký důraz na sdílení znalostí v dané lokalitě, aby byla zajištěna kontinuita těchto intervencí. Poptávka je v mnoha lokalitách vysoká, takže místo nasazení týmu se často mění. Situace na Ukrajině je přitom nestabilní a mění se i místní potřeby. Terre des hommes průběžně přizpůsobuje aktivity projektu po konzultaci s místním projektovým partnerem „Vostok SOS“ tak, aby bylo možné lidem pomáhat co nejlépe.

Humanitární pomoc za obtížných podmínek

Před válkou na Ukrajině muselo uprchnout již více než 14,7 milionu lidí, z toho je asi 8 milionů vnitřně vysídlených osob. Zejména rodiny zažívají silný stres v důsledku války, násilí a útěku: musely opustit své domovy, hledat úkryt jinde a často zažívají násilí. Kromě toho jsou rodiny v tomto procesu od sebe často odděleny. Válka tak vede k úplné změně prostředí, ztrátě nejbližších osob a ztrátě jistoty a bezpečí. V této extrémní situaci chybí psychosociální a terapeutické služby, které by byly naléhavě potřeba pro zpracování traumatických zážitků. DACHSER působí na Ukrajině společně s humanitární organizací terre des hommes na pomoc dětem od srpna 2022.

DACHSER celosvětově
Kontaktujte nás
Kontakt Lenka Demlova